til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Tusen takk for din påmelding. Du mottar en e-post når påmeldingen er behandlet.

Ett år etter «Espen» og «Hans» - har innsatsen i klimatilpasningen økt?

Arrangør
Vestlandsforsking
Dag
Torsdag 15/8 2024 09:00 - 09:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø , Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
GRID-Arendal
Stedsbeskrivelse:
Bakgård, 2. et.
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

I juni 2023 la tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide fram Norges andre stortingsmelding om klimatilpasning. To måneder senere, under Arendalsuka 2023, ble deler av Østlandet rammet av ekstremværet «Hans», som så langt har ført til skadeutbetalinger på om lag 3 milliarder kroner. Viser disse to hendelsene seg igjen i form av en økt innsats på klimatilpasning i Norge?

På arrangementet organisert av Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning (Noradapt) offentliggjøres årets rangering av norske kommuner etter fysisk klimarisiko. Som eneste land i verden har Norge nå et system der alle norske kommuner er rangert ut fra fysisk klimarisiko ved hjelp av  et sett indikatorer som beskriver (a) NATURFARE (hvordan klimaet vil endre seg og påvirke naturen), (b) SÅRBARHET (hvordan samfunnet endrer seg i retning av å bli mer eller mindre utsatt for påvirkning av klimaendringer), (c) EKSPONERING (hvilke verdier i samfunnet vi frykter kan bli negativt påvirket), og (d) RESPONS (hva kommunene gjør av tiltak for klimatilpasning). Første versjon av rangeringen ble lagt fram under Arendalsuka 2023, og i år får vi en 2.0-versjon med oppdaterte tall for 2023 og flere nyutviklede indikatorer.

Videre får vi et innlegg om nødvendigheten av å skifte fokus fra klimatilpasning av ny til eksisterende bebyggelse, et innlegg og om hvordan Norge forbereder seg på virkninger av klimaendringer i andre land.

I debatten stiller vi tre spørsmål: 

1) Har innsatsen på klimatilpasning økt etter ‘Hans’ og etter fremleggingen av ny stortingsmelding om klimatilpasning («Espen») – og er dette i tilfelle nok til å møte de utfordringene vi ser komme?

2) Er det noen områder innen klimatilpasning Norge er særlig gode på og noen områder som så langt har falt utenfor?

3) Hvilke føringer legger målet om en bærekraftig utvikling på arbeidet med klimatilpasning? Er det noe vi derfor ikke bør gjøre, gjøre annerledes, eller gjøre mer av?

I debatten deltar representanter for Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS), Statsforvalterembetet, Norges naturvernforbund, og forskningen.

Noradapt er et virtuelt forskningssenter ledet av Vestlandsforsking i Sogndal og med ytterligere syv partnere: NORCE, Nordlandsforsking, CICERO, Senter for klima og energiomstilling (CET) ved Universitetet i Bergen, Institutt for geografi ved NTNU, SINTEF Community, og Høgskulen på Vestlandet. Noradapt ble etablert i 2018 gjort mulig gjennom en årlig øremerket bevilgning over statsbudsjettet. Formålet med senteret er å fremskaffe og formidle brukerrelevant kunnskap om hvordan Norge kan tilpasse seg klimaendringene innenfor rammene av en bærekraftig utvikling.

Medvirkende
  • Helge Eide, Områdedirektør, kommunesektorens interesseorganisasjon (KS)
  • Liv Signe Navarsete, Statsforvaltar, Statsforvaltar Vestland
  • Randi Storhaug, Nrestleder, Norges naturvernforbund
  • Carlo Aall, Professor, Vestlandsforsking
  • Jan Ketil Rød, Professor, Institutt for geografi, NTNU
  • Berit Time, Sjefforsker, SINTEF Community
  • Erlend Hermansen, Seniorforsker, CICERO
  • Anne Karin Hamre (ordstyrer), Direktør, Vestlandsforsking
Kontaktperson
Carlo Aall, Professor, Vestlandsforsking, 99127222, caa@vestforsk.no
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
451