til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Effektive virkemidler for utvikling av industriell symbiose og en mer sirkulær økonomi i Norge

Arrangør
Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE), NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning
Dag
Onsdag 16/8 2023 10:00 - 10:50
Arrangementstype
Samtale
Tema
Næringsliv , Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Håpets katedral
Antall plasser i lokalet
70-80
 


Om arrangementet

Hvordan skal vi sikre en effektiv utnyttelse av avfallsressurser og reduserte klimagassutslipp fra avfallsbehandling? Hvilke virkemidler fremmer industriell symbiose og en mer sirkulær økonomi?

Industriell symbiose er en viktig strategi for økt ressurseffektivitet og bærekraftig industri. Bedrifter og virksomheter samarbeider tett gjennom utveksling av energi, materialer, vann og andre innsatsfaktorer innenfor et geografisk område. Øra-området i Fredrikstad er et av de beste eksemplene på industriell symbiose i Norge, der samarbeidet strekker seg helt tilbake til 1990-tallet. Gjennom forskningsprosjektet «Bærekraftig innovasjon gjennom industriell symbiose» har NCCE og NORSUS analysert barrierer og drivkrefter bak industriell symbiose og hvordan myndighetenes virkemidler fungerer i denne sammenhengen. Prosjektet avdekker flere viktige funn med stor overføringsverdi til andre tilsvarende områder i Norge, der nasjonale myndigheter må gjøre grep for å sikre effektiv utnyttelse av avfallsressurser og reduserte klimagassutslipp fra avfallsbehandling.

Vi inviterer til innlegg og samtale, og vil utfordre politikere og organisasjoner nasjonalt til å sikre virkemidler som fremmer industriell symbiose og bærekraftig industri i Norge.

Flere av våre samarbeidspartnere blir med i samtalen, og vi håper at flere politikere også vil delta for å snakke om denne viktige delen av det grønne skiftet.

Dette arrangementet er en del av en hel dag hvor NCCEs medlemmer og samarbeidspartnere setter sirkulærøkonomi på agendaen. Hele dagen skjer det spennende ting i Håpets katedral, som er NCCE-medlem og et symbol på hva vi kan få til hvis vi vil. Vi vil lage et interaktivt konsept hvor alle inviteres til å se, høre og lære om hvordan vi jobber med sirkulærøkonomi i praksis – og hva som skal til for at vi skal bli mer sirkulære i Norge.

Medvirkende
  • Tina Wågønes, Daglig leder, moderator, Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE)
  • Ole Jørgen Hanssen, Seniorforsker, NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning
  • Anne Marit Bjørnflaten (Ap), Statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet
  • Johnny Sundby, Direktør, Frevar
  • Ingrid Liland, Nestleder, Miljøpartiet De Grønne
  • Olaf Brastad, Seniorrådgiver, Bellona
Kontaktperson
Ole Jørgen Hanssen, Seniorforsker, NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning, 90 72 79 77
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
1088