Energi er avgjørende i omstillingen til lavutslippssamfunnet, men skaper også dilemmaer og kontroverser når utbyggingen av energi påvirker andre natur- og samfunnsverdier og interesser. Forskning og kunnskapsutvikling ses som en nøkkel for å bidra til å forstå og løse disse «store utfordringer» i energiomstillingen.
Langtidsplan for forskning fra Kunnskapsdepartement adresserer forskningen rolle og betingelser i møtet med samfunnets store utfordringer: «Forskning og høyere utdanning står sentralt i utviklingen av et bærekraftig samfunn, der kunnskap er nøkkelen til nye, grønne og lønnsomme arbeidsplasser og en bedre og mer effektiv offentlig sektor.» Energi er et helt sentralt tema i denne planen.
Spørsmålet er hvordan denne planen balanserer behovet for relevant kunnskap for ulike samfunnsaktører og samtidig sikrer en kritisk og uavhengig utforskning av energiomstilling – som kanskje også kan peke på andre alternativer?
Empowered Futures er en ny nasjonal forskerskole som setter fokus på uavhengig kritisk forskning, samtidig settes samfunnsrelevans og samarbeid med privat og offentlig sektor innen energiomstilling helt sentralt.
I denne sesjonen utfordrer vi nøkkelaktører innenfor forskningspolitikk, energi omstilling og energiforskning til å diskutere hva kan og bør samfunnsvitensplige forskningsroller være? Hvorfor er langsiktige forskningsstrategier viktig for energiomstillingen? Hvordan sikre gode rammebetingelser for fremtiden forskning og forskerutdannelse? Hvordan kan vi jobbe langsiktig for å skape kunnskap som understøtter bærekraftig og rettferdig energiomstilling?
Vi åpner med innlegg fra: Stortingsrepresentant Lise Selnes (Ap) Talsperson for forskning og høyere utdanning, Mari Sundli Tveit, adm.dir Norges Forskningsråd, Sunniva Whittaker, rektor UiA og Leder av Universitets og Høyskole Rådet, Eivind Heløe, Direktør, Fornybar energi og miljø, John Andrew McNeish prof. NMBU, head of Empowered Futures og Tor Håkon Inderberg (FNI, INCLUDE og Empowered Futures)