Hvordan lykkes med industriutvikling? Vi belyser spørsmålet i Lerchendalsamtalen.
Regjeringen har ambisiøse planer for eksport og industriutvikling i Norge og fremhever at forskning, utvikling og innovasjon er avgjørende for at norske bedrifter skal hevde seg internasjonalt, og for å nå ambisiøse klimamål. I Hurdalsplattformen understreker regjeringspartiene at politikken må gi næringslivet insentiver til å utforske og ta i bruk ny teknologi som digitalisering og automatisering. Regjeringens Veikart for grønt industriløft legger ambisiøse plan for å bygge nye industrieventyr innen en rekke konkrete områder. Regjeringen lover også en kompetansereform og storstilt satsing på livslang læring.
Denne næringsrettede satsingen må foregå med på lag med arbeidstakerne og forskningsinstitusjonene. Kunnskap må utvikles sammen med og være tilgjengelig for bedriftene. Og arbeidstakerne må ha mulighet til å utvikle egen kompetanse. Slik kan vi finne nye kreative løsninger.
Omstilling er ikke noe som er nytt for norsk næringsliv og noe vi har lyktes med tidligere. Norge har et godt utgangspunkt for omstilling med et framoverlent næringsliv, et velfungerende partsamarbeid og sterke teknologimiljøer. For å lyktes må våre styrker dra sammen.
Politikken må bidra til at vi klarer å utnytte våre kunnskapsfortrinn og omstillingskraften som ligger hos de ansatte og i forskningsinstitusjonene. Lerchendalsamtalen vil handle om hvordan vi best får dette til.
Lerchendalkonferansen er en tradisjonsrik konferanse som gjennom en årrekke har frontet betydningen av kunnskap, forskning og innovasjon for økonomi og samfunnsutvikling i Norge. Konferansen er preget av den gode Lerchendalsamtalen. I år tar vi med samtalen til Arendal. NTNU, SINTEF, Norges forskningsråd og Tekna til Lerchendalsamtalen på Arendalsuka 2022.