Hvis du er utsatt for vold eller overgrep som barn, bærer du en større risiko for å bli offer for vold igjen. I tenårene. Som voksen. Mindre kjent, men like viktig, er risikoen du bærer for negativ helse og fysiske sykdommer som voksen. Begge deler påvirker livskvaliteten din.
Hvorfor snakker vi ikke mer om det? Vi inviterer til samtale om en samtale vi ikke tar.
Forstyrret barn, forstyrret liv.
Det er en veldokumentert sammenheng mellom mishandling, og økt risiko for psykisk og fysisk sykdom, og sosiale utfordringer senere i livet.
Tidlig voldsutsatte har også høyere risiko for å ta valg som kan gi flere voldserfaringer. Kunnskap vi besitter forteller om dystre konsekvenser, spesielt der barna er mishandlet i nære relasjoner, og med flere former for vold eller overgrep. Men den voldsutsatte får kanskje aldri kjennskap til eget risikobilde og mulige senskader fordi få - eller ingen - forteller om dette.
Problemstillingen angår alle medisinske fagfelt og alle velferdsstatens hjelpetjenester. Men hvorfor informerer vi så sjelden barn om det livet vi vet kan vente dem? Er vi for bekymret for å kaste dom over fremtiden?
Kunne folkehelsestatistikken sett bedre ut om flere utsatte visste mer og kunne ta sine forholdsregler?
Vi åpner for en samtale vi sjelden tar, og spør: Bør vi i større grad formidle dette mulige fremtidsbildet til barna og familiene det gjelder?