Hvaler med magen full av plastposer, ihjelsultede sjøfugler, isoporkuler og q-tips mellom tang og tare langs Norskekysten. Plast er den største kilden til marin forsøpling, og har den siste tiden har fått stor oppmerksomhet og mobilisert ryddedugnader langs det ganske land.
Dugnadsånden smitter, og at det ryddes er bra. Men når vi vet at om lag 70% av den totale mengden avfall synker til bunns er det klart at vi må gjøre mer. Så lenge produksjonen av plastprodukter øker kraftig på verdensbasis, når fisk fraktes i isoporkasser, garn og tau lages av plastfibre og husholdningsavfall havner i toalettet, lever den mørke dystopien om at det i 2050 vil være med plast enn fisk i havene våre videre.
Som produkt fra petroleumsnæringen er plast også et gedigent klimaproblem med utslipp flere steder i verdikjeden.
Skal vi virkelig få bukt med problemet må vi ta det ved roten og stanse tilsiget av ny plast til havene: minske behovet for plast, endre produksjonen og øke gjenvinningen. Tverrfaglighet, eksperimentering og design kan være del av løsningen.
Torsdag kveld samler vi gründere, visjonære, designere, næringslivsfolk, kunstnere og politikere for å kanskje komme ett steg nærmere visjonen om plastfrie hav. Vert er Pecha Kucha-master Kjetil Bjørke fra Innsiktsbyrået.
Arrangementet er i regi av designklyngen Human Innovation, i samarbeid med Norsk Klimastiftelse, Maritime Bergen og DOGA.