til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2018

Musikk i hjernen

Arrangør
Hjernerådet
Dag
Onsdag 15/8 2018 17:00 - 18:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Arendal kino
Stedsbeskrivelse:
Sal 1
 


Om arrangementet

 

Hjernerådets populærvitenskapelige seminarer om hjernen har vært meget godt besøkt, og mange har spurt om vi ikke kan ha disse seminarene også andre steder enn i Oslo. Under årets Arendalsuke gjør vi alvor av dette.

Hjernen vår er det viktigste organet i kroppen. Den er uerstattelig. Derfor må vi bruke hodet og ta godt vare på hjernen og hjernehelsen vår. Hvordan kan vi gjøre det? Fire ting er særlig viktige: Fysisk aktivitet, sunn mat (hjerneføde), rike stimuli inn til hjernen og nok søvn.

Fysisk aktivitet er viktigere for hjernen enn å løse kryssord og sudoku. Når du er fysisk aktiv, gjerne på en slik måte at du får opp pulsen, dannes nye blodårer i hjernen. Sunn mat er like viktig for hjernen som for hjertet. Mye frukt og grønt, fet fisk og Omega 3-fettsyrer er f.eks. anbefalt. Når du sover, frakter hjernen bort avfallsstoffer. Avfallet må ikke få lov til å hope seg opp og bidra til skade eller sykdom i hjernen. Dette er kortversjonen.

Rike stimuli inn til hjernen kan være mye. Det kan være alle mulige former for læring, sosial kontakt, relasjoner til mennesker, kulturopplevelser, reising osv.  Hjernerådets populærvitenskapelige seminaret «Musikk i hjernen» dreier seg om rike stimuli til hjernen. Geir Olve Skeie er både nevrolog og pianist. Han forteller om hvordan musikk virker inn på hjernen din. Det er stor aktivitet i hjernen når du hører på musikk. Og enda mer er det om du spiller selv. Da «eksploderer» hjernen nærmest som i et fyrverkeri!

Musikk kan virke beroligende, men hvorfor beroliger den? Undersøkelser viser at barn som spiller, husker bedre. Musikk har mange målbare effekter på hjernen og virker inn på blant annet på blodtrykket, pulsen og immunsystemet.

Bakgrunnen for seminaret «Musikk i hjernen» er også at regjeringen nå har laget en Nasjonal hjernehelsestrategi der målet er at befolkningen skal få god hjernehelse og en sunn hjerne.

Geir Olve Skeie er overlege ved nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus og professor i musikk ved Griegakademiet i Bergen. Han krydrer innlegget sitt med musikkeksempler. 

Konferansier er Anne Hege Aamodt, overlege ved Oslo Universitetssykehus, leder av Norsk nevrologisk forening og styremedlem i Hjernerådet.

Hjernerådet samarbeider med Møller's og Steinway Piano Gallery Oslo om dette arrangementet.

Medvirkende
  • Geir Olve Skeie, Overlege og professor, Haukeland universitetssykehus og Griegakademiet
  • Anne Hege Aamodt, Overlege og styremedlem, Oslo universitetssykehus og Hjernerådet
Kontaktperson
Aud Kvalbein, Daglig leder, Hjernerådet, 40413665, post@hjerneradet.no
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Nei
Sidevisninger
1673