Vår tids helseforskning er enormt omfattende og resultatene kommer på løpende bånd. Det finnes færre og færre grenser for hva som er mulig. Og dette vil bare fortsette i et så raskt tempo at helseledere og politikere alltid vil danne baktroppen.
I dag er det det såkalte Beslutningsforum (bestående av 4 direktører hentet fra ulike helseforetak) som tar avgjørelsen hvis den aktuelle behandlingen koster over 1 million kroner.
Men hvor går egentlig grensen mellom et livgivende ja og et dramatisk nei? Og hva skjer når flere og flere på egenhånd leter frem kunnskap som kan gi dem et helt annet liv?
Et ferskt eksempel: En gruppe barn med en sjelden muskelsykdom kan nå få et tilnærmet normalt liv gjennom regelmessige injeksjoner til en pris på ca 7 millioner kroner i året. Alternativet er en utvikling mot kraftig funksjonshemming.
Hva skal helsevesenet gjøre? Og utvikles det et todelt helsetilbud der de rikeste kan kjøpe seg fri fra en skjebne som rammer folk flest? Får vi private aktører med helt andre og mer avanserte tilbud enn det offentlige?
Ordstyrer: Irene Halvorsen, sjefsredaktør i Nationen