til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2017

Til forsvar for fakta

Arrangør
Store norske leksikon
Dag
Tirsdag 15/8 2017 16:00 - 17:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Demokrati , Utdanning
Språk
Norsk
Sted
Barrique øl og vinstue
 


Om arrangementet

Er «postfakta» mest hype? Eller er det virkelig sånn at faktisk kunnskap om verden som omgir oss verdsettes mindre nå enn tidligere? Hvem har i så fall skylda, og hva skal vi gjøre med det?

Kommentariatet later ikke til å være i tvil om at alt fra mektige politikere til troll i grumsete kommentarfelt i større grad enn før sprer løgner forkledt som sannhet, og pressen følger opp med faktasjekkampanjer. Men er det der kampen bør stå?

Det eneste botemiddelet synes å være mer kunnskap; en nyantent glød for folkeopplysning og felles referanser innad i et folk. Elever bør utrustes slik at de blir i stand til å forstå prosessene rundt seg, og ikke falle for oppblåst krigsretorikk,” skrev kommentator Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet 11. juni 2016.

Hvilke roller kan skoler og universiteter, forskere, media, staten, politikere og institusjoner som Fritt ord og Store norske leksikon spille i kampen for at samfunnsdebatten skal foregå på et faktuelt grunnlag? Hvem vinner og taper på et samfunn der fakta verdsettes mindre?

Store norske leksikon, Norges største nettsted for kunnskaps- og forskningsformidling, inviterer til debatt om hvordan kampen for en faktabasert samfunnsdebatt skal kjempes og vinnes. Og hvor gjøres sånt bedre enn på pub?

Medvirkende
  • Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant, og forfatter av boka "Uro – Ei historie om Norges framtid", Sosialistisk venstreparti
  • Bente Kalsnes, førsteamanuensis, Institutt for journalistikk og mediefag, Høgskolen i Oslo og Akershus
  • Heidi Taksdal Skjeseth, USA-korrespondent, Dagsavisen
  • Erik Bolstad, sjefredaktør, Store norske leksikon
Kontaktperson
Stig Arild Pettersen, Redaktør og kommunikasjonsrådgiver, Store norske leksikon, 98622260, stigarild@snl.no
Nettside:
Twitter:
Universell utforming
Servering
Nei
Sidevisninger
2049