Forskningssystemet er laget for fortidens utfordringer. Hva slags forskningspolitikk trenger vi i møte med dagens kriser og fremtidens utfordringer?
Samfunns- og miljøutfordringene gjør at vi ikke kan redusere forskningspolitikken til et enkelt spørsmål om hvilke institusjoner som skal få penger til hva og på hvilken måte. Vi må forstå hvordan forskning og innovasjon er med på å endre samfunnet. Forskning er med på å bringe verden videre med ny teknologi, ny kunnskap og nye industrielle løsninger. Men den har også bidratt til de krisene og de utfordringene Norge og verden står overfor nå. Vi må lære av historien.
NIFU inviterer derfor til debatt om hva som skal til for å skape et system av forskningsinstitusjoner, bedrifter, organisasjoner, regelverk og virkemidler som gir oss den forskningen samfunnet trenger i møte med kriser og utfordringer.
Vi ønsker at debatten bidrar til regjeringens gjennomgang av forskningssystemet. Den munner ut i en forskningspolitisk stortingsmelding neste år.
1. Kulturdebatt: Forskningens plass i samfunnet (15 minutt)
Hva slags verden vil vi ha? Det blir debatt om hvordan forskning og innovasjon endrer samfunnet – på godt og vondt. Vi ser også på hvordan forskningspolitiske tankesett, tradisjoner, institusjoner og maktkamper fremmer eller hemmer vår evne til nytenking og omstilling.
Moderator: Carina Hundhammer, direktør for samfunns- og næringslivskontakt, MatNat-fakultetet UiO
2. Politisk debatt: Omstillingens betydning for forskningspolitikken (45 minutt)
Norge står foran tidenes omstilling av næringslivet, et grønt og digitalt teknologiskifte og en ny geopolitisk situasjon. Hvordan skal forskningspolitikken møte disse utfordringene med 15 departementer bak rattet, universiteter på hvert nes og stramme budsjetter?
Moderator: Espen Solberg, Forskningsleder ved NIFU