Det er et vanskeligere arbeidsmarked for nyutdannede IT-folk, samtidig som alle undersøkelser slår fast at det mangler titusenvis av mennesker i bransjen.
Konsulentbransjen har tradisjonelt rekruttert mange nyutdannede. Her får de erfaring, nødvendige kurs og sertifiseringer, og tar de nødvendige stegene mot seniorkompetanse. Det gir mulighet for offentlig sektor til å rekruttere denne seniorkompetansen senere, uten å ta opplæringen selv. Dette økosystemet har fungert godt og skapt en bransje og et arbeidsmarked der offentlig og privat samarbeider.
Men nå utelukker offentlig sektor i større grad juniorkompetanse i anbudsprosessene. Styringssignaler om å kutte i konsulentbruk og et skjerpet innleiedirektiv rokker også ved økosystemet og gjør det vanskeligere for konsulentselskapene å ansette nyutdannede.
Alle taper om nyutdannede ikke får utviklingsmuligheter. De bringer ny viten og det siste fra forskningen inn i reelle prosjekter, de tar med seg nye perspektiver inn i etablerte miljøer, de utfordrer, inspirerer og lærer. Et vanskelig arbeidsmarked vil også påvirke søkningen til teknologifag negativt.
Hvordan skal arbeidsmarkedet for de 40 000 manglende IT-hodene skapes - og hvordan får vi til samspillet mellom offentlig og privat sektor?
Hvis ingen vil engasjere juniorer - hvordan blir de da seniorer?