Det har i løpet av vinteren og våren vært en diskusjon i media rundt norsk bistand, hvordan den kan organiseres, hvilken bistand fører til fattigdomsreduksjon og hvilken bistand gjør det ikke, og ikke minst hvordan sikrer vi at vi bruker pengene på de aller mest effektive og beste tiltakene.
Fakta er at mindre og mindre av dagens bistandsmidler blir brukt på fattigdomsreduserende tiltak, i stedet topper utslippsreduksjon, støtte til Ukraina inkludert forsvarsmidler og flykninger i Norge listen. Andre områder som Global Helse har de siste årene fått redusert støtte fra Norge, men er dette riktig prioritering?
En rapport fra Copenhagen Consensus Center viser at økt dekning av grunnleggende akutt nyfødt og fødselshjelp og bedre tilgang til familieplanlegging er de mest kostnadseffektive måtene å nå bærekraftsmålene med hele 87 USD sosial og økonomisk avkastning for hver dollar som blir investert.
I denne debatten ser vi på hva som gir best effekt, hvilke resultater man kan oppnå og på hvilke områder får man best avkastning på investerte penger. I en verden hvor flere og flere land gir mindre bistand er det desto viktigere at man ikke bare støtter de tiltakene som virker, men at man finner de som virker aller best og prioriterer disse.