Hvert år er det svært mange dyr som skades eller dør grunnet påkjørsler i Norge. Over 73.000 større dyr ble registrert påkjørt i perioden 2018-2022. I tillegg kommer alle de mindre dyrene som ikke blir registrert. I takt med økende befolkningsvekst, infrastruktur og transport øker også antallet ulykker mellom kjøretøy og dyr over hele verden. Dyrepåkjørsler medfører store lidelser for dyrene uansett størrelse, det gir store samfunnsøkonomiske kostnader, samt store påkjenninger for dem som kjører på dyrene og for fallviltjegere.
Aina Winsvold, forsker i Ruralis presenterer forskning om hvordan man kan redusere antall viltpåkjørsler. Winsvold med kollegaer fra forskningsinstituttet NIBIO og Sveriges Landbruksuniversitet undersøker tiltak for å redusere dyrepåkjørsler ved å benytte naturlige lyder som kan skremme bort dyrene når tog nærmer seg. Dette tester Winsvold og hennes kollegaer nå langs jernbanen i Norge. I tillegg jobber hun med å undersøke hvordan håndteringen etter en påkjørsel langs vei kan bli bedre for både dyr og førere. Ifølge Winsvold er mange førere usikre på hvordan de skal forholde seg etter en påkjørsel og det kan være vanskelig å nå frem til politiet. Altfor ofte er innmeldinger upresise noe som gjør at man ikke finner skadestedet og utgangspunktet for å lete etter skadede dyr.
Stiftelsen Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning er et uavhengig forskningsinstitutt innen rurale studier, og er et av Europas ledende forskningsmiljø på feltet. Aina Winsvold, seniorutreder/forsker II har en mastergrad og doktorgrad i sosiologi fra Lunds Universitet i Sverige. Mastergraden handlet om rural utvikling i den moderne tredje verden. Doktorgraden inkluderte ett års feltarbeid i India, og hun har omfattende feltarbeidserfaring både internasjonalt og fra ulike distrikt i Norge.