til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

NATO og Norge i en geopolitisk endret verden

Arrangør
Den norske Atlanterhavskomité
Dag
Tirsdag 13/8 2024 09:00 - 11:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Sikkerhet/forsvar
Språk
Norsk
Sted
Arendals Sjømandsforening
Stedsbeskrivelse:
2. etasje
Antall plasser i lokalet
80-100
 


Om arrangementet

Del 1 – kl. 09:00.10:00

NATO etter Washington-toppmøtet

NATO, bærebjelken i vestlig forsvars- og sikkerhetspolitikk, markerte 75 år under sommerens toppmøte i Washington D.C. 9.-11 juli. Dette arrangementet vil ta for seg utfallet av toppmøtet og se på hvordan det står til med NATOs omfattende reformagenda, og hva dette betyr for norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Vi skal også diskutere den vedvarende krigen i Ukraina og Alliansens respons. Hva blir veien videre for den koordinerte støtten til Ukraina, og hvordan ser Ukrainas vei inn i Alliansen ut etter toppmøtet? Klarer de 32 medlemslandene å enes om en langsiktig og helhetlig strategi for å møte de geopolitiske utfordringene Alliansen står overfor?

Samtidig som amerikanerne i økende grad vender sitt strategiske fokus vekk fra Europa og mot Asia så har Nato-medlemmene på det Europeiske kontinentet innsett at de nå må ta større ansvar for egen sikkerhet. Fra å være et tak, har to-prosentmålet blitt et minstekrav. 23 av medlemslandene når nå målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar. Hvilke europeiske stater vil ta ansvar og lede alliansen i dette viktige arbeidet?

Del 2 - kl. 10:00-11:00

Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk med utenriksministeren

«Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina er og forblir Norges største sikkerhetspolitiske trussel. Ingen andre kriser eller konflikter har potensial til å påvirke Norges og Europas sikkerhet i samme grad» sa utenriksminister Espen Barth Eide i sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget 5. mars. Formålet med norsk utenrikspolitikk er å fremme norske interesser og å bidra til stabilitet og forutsigbarhet i verden. Kan norsk utenrikspolitikk ligge fast når verden er i rask endring? Hvilke implikasjoner har den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i verden hatt for oss i Norge, og hvordan utvikler vi vår politikk deretter? Vi har invitert utenriksministeren til en times samtale om Norges rolle i en geopolitisk endret verden.

Medvirkende
  • Viseadmiral Louise Dedichen, Sjef Norges militærmisjon i Brüssel
  • Oberstløytnant Trygve Smidt, Forsker, Krigsskolen
  • Karsten Friis, Seniorforsker, NUPI
  • Espen Barth Eide, Utenriksminister
  • Kate Hansen Bundt, Generalsekretær, Den norske Atlanterhavskomité
Kontaktperson
Den norske Atlanterhavskomité, Den norske Atlanterhavskomité, 22403600
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
277