Kontaktperson/ansvarlig: Lillian Øygarden
Vannkvaliteten i Oslofjorden er svært dårlig og det er behov for å redusere tilførsler fra flere ulike kilder. Landbruket er en av kildene som bidrar med avrenning av næringsstoffer. Vi gir oversikt over aktuelle tiltak i jordbrukslandskapet, hva kan gjøres i jordbruksproduksjoner og ved naturbaserte tiltak. Vi er også innom de glemte kilder som skogens betydning og avrenning fra sprengstein. Skal en lykkes med effekt av tiltak - fra forskning til handling - må de følges opp med virkemidler og lokal involvering i vannområdene. Vi gir eksempler fra områder der tiltak har hatt effekt. Kan forbrukerne bidra ved spise «miljøbrød – et Oslofjordbrød produsert ved redusert nitrogengjødsling- kan vi lære noe her av andre land?
Kilder:
Nitrogentilførsler fra jordbruket. Marianne Bechmann, NIBIO
De glemte kilder? Bidrag - avrenning fra skog og fra sprengstein. Eva Skarbøvik, NIBIO.
Løsninger:
Tiltak i jordbruket – Marianne Bechmann, NIBIO
Naturbaserte tiltak og renseløsninger – Anne-Grete Buseth Blankenberg, NIBIO
Kan vi spise fjorden frisk med Oslofjordbrød? – Lars Kristian Selbekk, Vannområdeleder Haldenvassdraget og Franziska Fischer, NIBIO.
Handlingsrommet- gjennomføring av tiltak:
Veien fra forskning til handling. Forskning- kunnskapsbasert forvalting og tiltaksgjennomføring. Carina Rossebø Isdahl. Daglig leder Vannområde Morsa.
Spørsmål/samtale
Samtale med foredragsholdere og spørsmål fra tilhørere.