Vi etterlyste et kapittel om rehabilitering i Helse- og sykehusplanen. Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027 kom i mars 2024 og da var det med. Men hva fikk vi? Hvilke behov finnes?
Pasientene er på en livslang reise, og de bryr seg ikke om hvem som skal levere hvilken tjeneste. Det tar tid å erkjenne betydningen og langsiktig konsekvens av skade eller sykdom, og å ta inn over seg hva som ble en varig funksjonsnedsettelse. Funksjonsnedsettelse er heller ikke en statisk ting, den endrer seg i takt med pasientens livsfaser, eller følgeskader oppstår over tid.
Pasientene som kommer til Sunnaas sykehus har ofte behov for mer enn fysikalsk rehabilitering og de som er utsatt for ulykker trenger også hjelp til å håndtere mentale belastninger. Dette stiller store krav til vår kompetanse og samarbeidsevne. Vi må derfor diskutere hvordan vi kan rigge oss faglig og organisatorisk for å møte disse behovene.
Doktorgradskandidat og psykologspesialist Anja Schanke Sundet vil gi oss et bilde på hva pasienter sliter med, slik at vil blir bedre kjent med pasienters behov. Ingvild Aasen Tryggestad fra Riksrevisjonen belyser funnene i den seneste rapporten om rehabilitering, og moderator Kathi Sørvig knytter det opp mot nasjonal helse og samhandlingsplan, og andre styrende dokumenter. Styreleder og tidligere kommunedirektør i Drammen kommune, Elisabeth Enger, deler det kommunale perspektivet.
Politikere og fagpersoner i panelet vil få spørsmål om hvordan de ser for seg å møte utfordringene både med økt behov for spesialkompetanse i spesialisthelsetjenesten og i kommunene, og hvordan vi skal ivareta pasientenes komplekse behov. Riksrevisjonen påpeker at 85% av kommunene ikke har lovpålagte rehabiliteringstjenester tilgjengelig, og at pasienter ikke får den behandlingen de trenger. Vi trenger politisk vilje og handlekraft for å møte disse utfordringene.
Innledning:
Paneldialog ledet av klinikkleder Kathi Sørvig, Sunnaas sykehus