«Norge skal utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring» sa Jan Christian Vestre da han lanserte regjeringens mineralstrategi for ett år siden. Men er det egentlig mulig med grønn gruvedrift, og hvordan vil det i så fall se ut? Og hva gjør regjeringen nå for å følge opp ambisjonene?
Vi inviterer næringslivet til å legge frem løsninger, og politikere til debatt om fremtidens mineralnæring i Norge.
Næringslivsaktører:
Rana Gruber er basert i Mo i Rana, og er den produsenten av jernmalm i dag som har det laveste karbonavtrykket per tonn, med mål om å bli karbonfrie. De er også i ferd med å utvikle malmen til en unik høy kvalitet som er nødvendig for å kunne produsere utslippsfritt stål.
Rare Earths Norway planlegger å utvinne Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller, som befinner seg i Telemark. Metallene er kritiske for teknologi som elbiler og havvind, og produseres i dag kun i Kina. Selskapet jobber blant annet med et konsept for "usynlig gruvedrift", som kan redusere behovene for naturinngrep.
Kuniko jobber for å utvinne litium, nikkel, kobolt og kobber i Norge og Sveriga - mineraler som er kritiske for elektrifisering og dermed for grønn omstilling. Selskapet har forpliktet seg til nullutslipp og jobber aktivt for å redusere miljøpåvirkningene fra gruvedrift.
Cemonite åpner i sommer opp sin pilotfabrikk i Sandnes, der de vil produsere et klimavennlig alternativ til sement som er basert på gruveavfall. Dette kan bli en viktig løsning både for å kutte utslipp fra byggebransjen og for å redusere behovet for deponering av gruveavfall.
Medvirkende
Tore Sandvik, Statssekretær, Regjeringen (AP)
Ingrid Liland, Nestleder, MDG
Gunnar Moe, CEO, Rana Gruber
Alf Reistad, CEO, Rare Earths Norway
Mona Schanche, COO, Kuniko
Stian Rossi, CCO, Cemonite
Kontaktperson
Martin Sveinssønn Melvær, Teamleder materialer og industri, Miljøstiftelsen Bellona, 45222149