I dag er plan- og beslutningsprosesser mer komplekse og krevende enn noensinne.
Bærekraftig byutvikling krever ikke bare gode planer, men også prosesser som støtter og fremmer initiativ. Planprosessen er ikke et mål i seg selv, men et virkemiddel for å oppnå god og bærekraftig samfunnsutvikling.
Økte krav og ambisjoner til bokvalitet, klima- og miljøhensyn, medvirkning og risikoforståelse fører til bedre byer, men også til lengre og mer tidkrevende planprosesser, og kan resultere i utdaterte planer når de endelig vedtas. Dette er ressurskrevende og dårlig samfunnsøkonomi.
Å øke effektiviteten i planleggingsprosessen er derfor sentralt for å sikre en mer bærekraftig steds- og byutvikling. Raskere og mer smidige prosesser vil bidra til en mer bærekraftig byutvikling, redusere kostnadene og saksbehandlingstiden, gi forutsigbarhet og sikre tilstrekkelige områder for utbygging. Dette er essensielt for å møte dagens behov for boliger, nærings- og industriområder, samtidig som vi ivaretar natur og reduserer klimautslipp.
By- og arealutvikling er et komplekst samspill mellom politikere, planmyndigheter og eiendomsutviklere. Men ofte mangler tillit og forståelsen for helheten, og hver aktør ser kun sin del. Hvordan kan sektormyndigheter, kommunen, utviklere og rådgivere samarbeide for å skape bedre planer og smidigere prosesser som oppfyller kvalitetskravene og sikrer nasjonale mål om klima og miljø?
Vi inviterer sentrale politikere og beslutningstagere til diskusjon:
• Hva kan vi gjøre nå? Hvor møter vi hindringer?
• Hvordan balansere økonomisk vekst med hensyn til natur, klima og miljø?
• Kan vi lære av andre land, som Danmark?
• Kan tilliten og samarbeidet mellom politikere, planmyndigheter, eiendomsutviklere og lokalsamfunn styrkes gjennom bedre dialog og rolleforståelse?
Vi vil også presentere eksempler til inspirasjon fra blant annet Danmark og Arendal, med Krøgenes, Europanområde i 2023.
Velkommen til inspirasjon og debatt!