til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Natur på Robek. Hva kan Norge lære av Lofoten?

Arrangør
Lofoten De grønne øyene
Dag
Torsdag 15/8 2024 16:00 - 17:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Klima/miljø , Forskning
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Stedsbeskrivelse:
Plenum
Antall plasser i lokalet
120
 


Om arrangementet

Beskjeden fra det globale forskersamfunnet er krystallklar. Menneskeheten står med begge bena plantet midt i en natur- og klimakrise. Disse krisene truer vår velferd og velstand, og utviklingen går raskt og dramatisk i negativ retning. 

Hurdalsplattformen varslet at klima og natur skal være rammen rundt all politikk. Det å ikke handle eller fortsette med dagens politikk er altså ikke et rasjonelt valg, det vil føre til at utviklingen fortsetter i negativ retning.

Er naturen på vei inn på ROBEK-lista? Trengs det statlig styring av kommunale ansvarsområder for å snu i tide?

Naturavtalen er et rammeverk for alle. Hvordan kan vi sikre at alle samfunnsaktører og hele myndighetsapparatet tar sin del av ansvaret for å gjennomføre naturavtalen og stanse tapet av natur innen 2030? Lofotens naturregnskap tar også for seg verdier til sjøs. Bli med å lær mer.

Om oss beskrivelse:

Lofoten De grønne øyene er et privat-offentlig partnerskap mellom de seks Lofotkommunene, nett- og energiselskapet Lofotkraft og destinasjonsselskapet Destination Lofoten. Partnerne har gått sammen om et felles Veikart for realisering av samhandling som viktigste verktøy i regional grønn omstilling. Veikartet er vedtatt i alle seks Lofotkommunene og har satt høye ambisjoner for miljøkrav og lavutslippsløsninger innen offentlig sektor, transport, reisemålsutvikling, kystfiske, landbruk, havbruk og luftfart. Et av de overordnete målene er at Lofoten skal bli et lavutslippssamfunn innen 2040, og at vi som region skal tilrettelegge for utvikling og uttesting av lavutslippsløsninger i tett medvirkning med ungdom, innbyggere og næringsliv. Lofoten De grønne øyene (DGØ) skal motivere til grønn omstilling og tilrettelegge for bærekraftig forvaltning og fremtidsriktige valg. Lofoten DGØ svarer ut nasjonale og internasjonale klima- og miljømål, og er slik et verktøy for at Norge skal nå sine internasjonale forpliktelser. 

Lofotens seks kommuner er alle distriktskommuner med stor sysselsetting i privat sektor. Regionens næringsprofil består i stor grad av små og mellomstore bedrifter som driver innen sjømat og reiseliv i tillegg til handel og service. Klimagassutslippene fra Lofotens næringsliv er spredt over mange små punktutslipp. Transporten ut og inn av øyriket medfører store klimagassutslipp enten det er ferge, hurtigbåt, cruisetrafikk, fly eller helikopter. Utslippskuttene fra Lofoten må derfor gjøres på tvers av mange små og mellomstore bedrifter, og på tvers av store transportselskaper og -oppdragsgivere. I tillegg er det viktig å nevne at både sjømatnæringen og reiselivet i Lofoten defineres som eksportnæringer og er begge tett knyttet til internasjonale trender i europeiske og globale markeder. Regional og privat-offentlig samhandling er derfor helt avgjørende for at Lofoten skal bli et lavutslippssamfunn.

Lofoten DGØ er en nasjonal pilot på regional grønn omstilling med samarbeid som viktigste verktøy og med mål om å være en veiviser for andre regioner på vei til lavutslippssamfunnet. 

Medvirkende
  • Ola Elvestuen, Stortingspolitiker (Venstre), Energi og miljøkomiteen
  • Signe Nybø, Forskningssjef, NINA
  • Sindre Langaas, Forskningsleeder, NIVA
  • Anne Karen Haukland, Seniorrådgiver / Prosjektleder, Asplan Viak / KS
Kontaktperson
Laura Johanne Olsen, Lofotrådet, 90751275, laura.johanne.olsen@lofotradet.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
119