Vi kaster hver tredje handlepose med mat
Tenk deg at du går ut av matbutikken med tre handleposer. Når du kommer hjem, kaster du alt innholdet i den ene posen. Det er virkeligheten for planeten vår. En tredjedel av all maten som produseres globalt blir nemlig aldri spist. Det er et matsvinn vi rett og slett ikke har råd til.
En mer bærekraftig matverdikjede
Det finnes mange årsaker til matsvinn, og disse varierer avhengig av hvor i verdikjeden man befinner seg. Jo lenger et produkt har kommet i verdikjeden, desto mer energi og ressurser har blitt brukt for å produsere og håndtere det. På slutten av verdikjeden finner vi oss konsumenter, som ofte står for den største andelen av matsvinnet. Energi- og ressursbruk er tett knyttet til utslipp, fremst klimagassutslipp. Redusert matsvinn fører derfor også til lavere utslipp.
En effektiv og robust kjølekjede er avgjørende for å unngå at maten blir dårlig. I Norge har vi stort sett dette på plass, men slik er det ikke overalt. For å nå de globale bærekraftsmålene må vi bidra til å spre gode teknologiske løsninger og metoder til andre land, særlig i lavinntektsland hvor matsvinnet er spesielt stort tidlig i verdikjeden.
Program
Matsvinn og klimagassutslipp fra matverdikjeden, SINTEF
Hvordan jobber man med tematikken i industri og næringsliv? Norsk Kylling, Scandic Hotels, Plateful
DEBATT: Hvordan kan Norge bidra til å redusere klimagassutslipp og matsvinn i verden?