Hvordan kan de offentlige måltidene bidra til bedre folkehelse, klima, næringspolitikk og selvforsyning gjennom implementering av matstrategier?
Innsatsen som er lagt ned for norsk lokalmat- og drikke har vært en suksess. Nå må vi legge til rette for generasjonsskifter og trygge koblingen mellom råvareproduksjon og ferdig produkt. Økt produksjon av lokalmat vil bidra til å styrke sjølforsyninga i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp)
Det faglige ansvaret for matområdet er delt mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartement og Landbruks- og matdepartementet. De tre departementene har et omfattende og nært samarbeid.
Hvordan kan kommunenes matstrategier bidra til en ny og mer moderne kurs for matsystemet vårt der folkehelse, klima, natur og næringspolitikk blir satt i sammenheng, og å satse mer på lokal matproduksjon for å styrke selvforsyningsgraden og matberedskapen fremover?
Rogaland fylkeskommune har utarbeidet egen matstrategi, se https://www.rogfk.no/vare-tjenester/planlegging/gjeldende-planer-og-strategier/naringsutvikling/matstrategi-for-rogaland/
Utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester.
Landbruks- og matdepartementet vil ferdigstille «Oppskrift for mer lokalmat- og drikke» i løpet av 2024. Regjeringen ønsker å mer enn doble omsetningen for lokalmat- og drikke innen 2035 til 25 milliarder kroner.