IE & FLT (tidligere Industri Energi og FLT) inviterer til samtale om den norske ledelsesmodellen, partssamarbeidet og eierskap.
Hva er norsk tradisjon for lederskap, i motsetning til en «utenlandsk»? Hvorfor er partssamarbeidet viktig? Er medbestemmelse noe mer enn å ha det trivelig på jobb? Handler partssamarbeidet om kompromisser? Tariffavtalen har en kostnad hvor en fremforhandler en del av overskuddet til de ansatte, men blir kostnaden for eierne opphevet av økt produktivitet?
Antallet utenlandskkontrollerte foretak i Norge økte med 60 % fra 2007 til 2018. Disse selskapene omsetter for 1500 mrd. kr og sysselsetter mer enn 350 000 personer.
Det er få undersøkelser om hvordan eierskapet påvirker partssamarbeidet, lønnsdannelse og tillitsvalgtes rolle, men NOU 2021:9 slår fast at «Kartlegginger tyder på relativt liten utbredelse og kjennskap til medvirkningsordninger i konsern og at arbeidstakere opplever svakere muligheter for medvirkning i konsern og utenlandskeide foretak».
Medbestemmelsesbarometeret tyder på at norskeide selskaper er bedre på medbestemmelse og innflytelse enn utenlandskeide selskaper. Man har videre sannsynligvis mer erfaring med fagbevegelsen og partssamarbeidet. Hva sier den forskningen og erfaringene?
Industri Energi og Forbundet for ledelse og teknikk er nå sammenslått til forbundet IE & FLT med 80.000 medlemmer i olje og gass, landindustri, næringsliv og staten.