til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Investering i kunst og kultur er kritisk for demokratiet

Arrangør
Kristiansand kommune v/ Kulturredaksjonen, Stiftelsen Fædrelandsvennen
Dag
Onsdag 14/8 2024 11:30 - 12:45
Arrangementstype
Samtale
Tema
Kultur , Demokrati
Språk
Norsk
Sted
Munkegaten 4
Stedsbeskrivelse:
Dansesalen 2. etasje
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

I anledning EU rapporten Culture and democracy - the evidence frontet Kulturdirektoratet v/Kristin Danielsen i Dagsavisen og på Facebook høsten 2023 følgende:

«Når vi investerer i kunst og kultur styrkes demokratiet. […]. Derfor mener jeg at det er på tide å inkludere kultur på listen over samfunnskritisk infrastruktur.»

I rapporten meldes det at "antallet av lokale kulturelle tilbud i et område og omfanget av direkte og indirekte offentlig finansiering 
av disse henger positivt sammen med graden av kulturelt engasjement og med mønstrene for borgerlig og demokratisk adferd." Investering i borgernes kulturelle engasjement er avgjørende for å fremme aktivt medborgerskap og demokratiet i EU, og i Norge.

I kulturmeldingen Kulturens Kraft (2019) leser vi at et fritt samfunn ikke oppstår av seg selv. Vi trenger fungerende felleskap og felles verdier som rettssikkerhet, personvern, ytringsfrihet, tillit, frie medier, markedsøkonomi , eiendomsrett og frivillighet. Institusjonene på kulturfeltet er en del av den bærende infrastrukturen i samfunnet vårt. Dette støttes også opp under i §100 i Grunnloven med infrastrukturkravet som skal sikre at staten aktivt sørger for at ytringsfrihet skjer ved å legge til rette for nettopp dette.

Kulturredaksjonen ønsker å ta en grundig samtale rundt dette temaet. Er det slik at investeringer i kunst og kultur faktisk leder til et styrket demokrati, og i så fall, hvem skal da ta regningen?

Ytringsprisen "Mot til å si ifra"

Rett etter debatten blir Stiftelsen Fædrelandsvennens ytringspris «Mot til å si ifra» for 2024 delt ut.

Prisen kan deles ut til en enkeltperson, et miljø eller en organisasjon på Agder som har gjort en betydelig innsats for ytringsfrihet, dialog og demokrati, og som med mot har ytret seg i det offentlige rom på en måte som fremmer disse verdiene.

Prisen består av kr 10 000 og kunsttrykket «MOT» av Olga Grimsmo Nilsen.

Medvirkende
  • Hilde Sandvik, Moderator for diskusjonen, Broen.xyz
  • Kristin Danielsen, Direktør, Kulturdirektoratet
  • Beate Mjaaland, Kunst- og prosjektansvarlig, AKO Kunststiftelse
  • Danby Choi, Sjefredaktør, Subjekt
  • Einar Duenger Bøhn, Professor i filosofi, Universitetet i Agder
Kontaktperson
Marianne Laukvik, 820 852 982, 98863975, marianne.laukvik@kristiansand.kommune.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
196