Eierlinjen står sterkt i Norge. Flertallet bor godt og trygt i en bolig de eier selv. Men de siste tre årene har bo- og levekostnadene økt. Det har redusert kjøpskapasiteten for mange – færre har nå råd til en ordinær bolig mellom 2,5-5 millioner kroner. Samtidig har byggekostnadene for nye boliger økt kraftig. Konsekvensen er at salg og igangsetting av nye boliger har falt kraftig. Dagens manglende boligforsyning vil kunne prege norsk økonomi og velferdsutvikling i lang tid fremover. Manglende boligbygging og samtidig befolkningsvekst gjør at prisene på bolig ventes å holde seg høye i årene som kommer. Flere husstander, herunder enslige og andre med ordinære og lavere inntekter, vil få større utfordringer med å kjøpe bolig. Særlig i pressområdene vil mangel på nye boliger og prisutviklingen føre til at de økonomiske forskjellene forsterkes. For mange synes drømmen om å eie egen bolig mer og mer uoppnåelig.
Hvordan kan vi hjelpe flere til å eie egen bolig når situasjonen er så krevende både for de som ønsker å kjøpe bolig og for boligprodusentene? Er problemet at kjøperne mangler kapital, eller at det er for få boliger å kjøpe? Hjelper det en førstegangsetablerer med ordinær inntekt at det bygges nye og dyre boliger? Hva kan staten gjøre? Kommunene? Og hva med boligprodusentene? Har Husbanken de rette virkemidlene for å avhjelpe situasjonen?
Husbanken og NBBL ønsker velkommen til debatt om de store boligpolitiske utfordringene. I panelet møtes deltakere fra bolig- og eiendomsnæringen og kommunesektoren. Sammen skal de belyse hvilke tiltak som trengs for å øke boligbyggingen, og hvordan de ulike aktørene kan bidra til at flere kan oppnå drømmen om å eie egen bolig.