Vurdering har alltid vært en integrert del av skolen, men i snart 25 år har nasjonale og internasjonale systemer for måling og testing dominert norsk skolepolitikk og skoledebatt. Resultatene fra Pisa 2000 slo ned som en bombe da de kom desember 2001, og siden har PISA og andre internasjonale undersøkelser Ofte dannet utgangspunkt for debatter om kvaliteten i norsk skole Fra år 2005 fikk vi et nasjonalt system for kvalitetsvurdering med nasjonale prøver som sentralt element, siden er det innført obligatoriske kartleggingsprøver de første årene på skolen. Dette er tester som er kommet i tillegg til karakterer og eksamen, og er innført med relativt bred politisk støtte. Det er imidlertid uklart om resultatene har blitt bedre. Testingen har de siste årene fått sterk kritikk for å stjele tid og fokus fra andre deler av læringen. Eksamen har også blitt utsatt for økende kritikk. Høsten 2023 foreslo et offentlig utvalg å avskaffe de nasjonale prøvene i skolen slik de i dag gjennomføres, og et flertall vil avvikle eksamen. De vil skape et helt nytt system.
Har testing og prøver fått en for dominerende plass i skolen, eller har de gitt resultatet som er verdt å ta vare på? Hvor går veien videre for god vurdering som kan gi bedre resultater i skolen? Debatten vil starte med en kort samtale med lederen for utvalg for kvalitetsutvikling i skolen, Tine Sofie Prøitz, professor i utdanningsvitenskap og visedekan for forskning ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
Hvor går veien videre for god vurdering som kan gi bedre resultater i skolen?
Ordstyrer Shazia Majid, kommentator i VG
Merk: Det er adgangskontroll på Arendal kultur- og rådhus, og det må beregnes noe ekstra tid for å komme inn. Merk at det er ikke tillatt å ta med flasker, paraplyer og liknende gjenstander inn i bygningen.