til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Hvordan kan kunstig intelligens forbedre Norge?

Arrangør
SINTEF, Norges Forskningsråd, Tekna, NTNU
Dag
Onsdag 16/8 2023 11:00 - 11:45
Arrangementstype
Samtale
Tema
Digitalisering , Innovasjon
Språk
Norsk
Sted
MS Lofoten
Stedsbeskrivelse:
Restauranten
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

Forskere har jobbet med kunstig intelligens (KI) siden 1950-tallet, men det er først de siste ti årene at vi har fått se metoder, regnekraft og datamengde få påvirkning utenfor laboratoriene. 

Nå gjør nevrale nettverks evne til å forstå bilder blant annet mennesket i stand til å diagnostisere kreft lenge før den menneskelige øye kan fange opp informasjonen på et røntgenbilde.

Gjennom det siste året har KI fått en enorm utbredelse gjennom lanseringen av chatboten Chat-GPT og har blitt tatt i bruk av enkeltpersoner og organisasjoner for å øke produktiviteten. Samtidig har vi fått en kraftfull etisk debatt som blant annet har inneholdt appeller om å stanse utviklingen av kunstig intelligens for en periode frem til myndighetene rekker å regulere hvordan KI skal brukes og overvåkes.

EUs intensjon er å utvikle et regelverk som sørger for at KI-systemer som brukes i EU er trygge, transparente, sporbare, ikke-diskriminerende og miljøvennlige. AI-systemer bør overvåkes av mennesker, ikke datamaskiner, for å forhindre skadelige utfall.

Europakommisjonen peker nemlig på en rekke fordeler ved KI som de ønsker at befolkningen skal dra nytte av. Eksemplene de trekker fram er bedre helsetjenester; sikrere og renere transport; mer effektiv produksjon; og billigere og mer bærekraftig energi.

I denne samtalen skal vi fokusere på hvordan vi griper og videreutvikler mulighetene KI skaper for Norge, med fokus på næringsutvikling og samfunnsutfordringer.

Medvirkende
  • Mari Sundli Tveit, Administrerende direktør, Norges Forskningsråd
  • Elisabet Haugsbø, President, Tekna
  • Eli Aamot, Konserndirektør SINTEF Industri, SINTEF
  • Toril Nagelhus Hernes, Prorektor for nyskaping, NTNU
  • Bernt Reitan Jenssen, CEO, Ruter
  • Dagfinn Sætre, Administrerende direktør, GE Vingmed Ultrasound
  • Stein Mortensholm, Kommunikasjonssjef SINTEF Industri, SINTEF
Kontaktperson
Stein Mortensholm, Kommunikasjonssjef SINTEF Industri, SINTEF, 99009600
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
2972