Dette var et arrangement i 2023.
Norge trenger betydelige mengder fornybar energi for å oppfylle fremtidig energibehov og nå klimamålene. Tidligere var offshore havvind, vindkraft på land og hydrogen, samt oppgradering av vannkraft og blått hydrogen med CCS, politikernes løsning. Imidlertid har nye regler for grunnrenteskatt redusert lønnsomheten i vannkraftinvesteringer, og investeringer i vindkraft på land har mistet attraktivitet og møtt kontroverser. Offshore havvind er opprinnelig kostbart, og prisene stiger. Flytende havvindprosjekt utsettes på ubestemt tid på grunn av dårlig økonomi, og overgangen til hydrogensamfunnet tar lengre tid enn forventet. Hva er plan B?
I det globale energimarkedet observerer vi en økende bruk av ulike energibærere som batterier, hydrogen og termisk lagring. Dette reduserer behovet for samtidighet mellom produksjon og forbruk. Videre blir det tradisjonelle hierarkiske forholdet mellom produsent og forbruker utfordret, da forbrukerne i større grad reagerer på prissignaler i markedet og tilpasser sitt forbruk for å bidra til nettbalansen. Statnett frykter at kraftsystemet vil ha utilstrekkelig inertia (treghet i produksjonsressursene som opprettholder frekvensen når forbruket endrer seg) innen 2027, og nettselskapene opplever hyppige klager angående utfordringer knyttet til tilkobling av private solcelleanlegg til strømnettet.
Er vi for ensidige i dagens tilnærming når vi skal møte morgendagens utfordringer? Må vi endre tankesettet vårt og se etter alternative løsninger?
Program
- Kraftmarkedet – hva ser vi fremover? - Tor Reier Lilleholt, Analysesjef, Insight by Volue
- Med muskler for å bygge, men hva nå? - Tord Lien, Kommunikasjonsdirektør, Aneo
- Blir Havvind den nye oljen? - EVP Communication, Jannik Lindbæk, Equinor
- Paneldebatt: Trenger vi en plan B, og hva er den?