Dette var et arrangement i 2023.
Denne debatten har to temaer:
1. Etter et år med åpenhetsloven ønsker vi å ta tempen hos de tre største aktørene i norsk dagligvare; hvordan jobber de med å sikre arbeiderne i egne leverandørkjeder og hvordan utfører de sitt ansvar i praksis? Hvordan har åpenhetsloven påvirket det arbeidet de gjør?
2. Nordmenn anbefales å halvere kjøttinntaket, til 350 gram rødt kjøtt per uke, både av klimahensyn av hensyn til egen helse. Sommeren er høysesong for grilling i norske hjem; hvilket ansvar har norske dagligvarekjeder når de sjonglerer helsemessige råd og internasjonale- og nasjonale bærekraftsforpliktelser?
Vi spør de tre største norske dagligvareaktørene om hvordan de jobber med risiko, inklusiv klimarisiko og ansvar i leverandørkjeden, nå ett år etter at åpenhetsloven trådte i kraft.
Vi har fått nye kostholdsråd og norske forbrukere opplever stadig økende matvarepriser. Dagligvareaktørene møter dermed økt konkurranse i markedet og opplever endring i tilgang på helt vanlige varer fra produsentland grunnet hyppigere ekstremvær flere steder. Hvordan spiller åpenhetsloven en rolle i denne sammenhengen og hvordan påvirker dette deres vurderinger i det daglige arbeidet?