til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Er det dagligvarebransjens feil når du kaster mat?

Arrangør
Framtiden i våre hender
Dag
Torsdag 17/8 2023 17:00 - 17:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø , Mat
Språk
Norsk
Sted
GRID-Arendal
 


Om arrangementet

Vi kaster en tredjedel av all mat som produseres i verden. Matsvinnet utgjør rundt 10% av de globale utslippene. Også i Norge er problemet stort, og selv om vi lenge har hatt tverrpolitisk enighet om å gjøre noe med matsvinnet er det fortsatt omkring 85kg matsvinn som kobles til hver og en av oss i løpet av et år.

Hvorfor fungerer ikke grepene som tas? Nesten halvparten av maten som kastes, kastes hjemme i husholdningene. Ingen vil lovregulere folks kjøleskap - hvordan skal vi da nå fram til forbrukerleddet? Og gir det egentlig mening å se forbrukernes matsvinn som et isolert problem, eller henger det sammen med hvordan grossistene, matindustrien og dagligvarebutikkene opererer?

 

Program:
- Hvordan og hvorfor oppstår matsvinnet i forbrukerleddet? v/ Aina Stensgård, forsker i NORSUS
- Hvordan løse forbrukersvinnet? v/ Ingrid Kleiva Møller, rådgiver i Framtiden i våre hender og medlem i regjeringens utvalg for matkastelov
- Paneldiskusjon om hvilke grep som trengs mot matsvinn i Norge, og hvilket ansvar dagligvarebransjen har for at det kastes mat i forbrukerleddet:
Knut Lutnæs (Coop Norge), Turi Pettersen (Oda), Inger Lise Blyverket (Forbrukerrådet) og Linda Merkesdal (stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet). Ordstyrer: Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
 

NB: Arrangementet har dessverre ikke full universell utforming, men om du kontakter oss på forhånd legger vi gjerne til rette for dine behov. Hovedinngang er ikke egnet for rullestolbrukere, men vi ordner annen inngang på forespørsel.

Kontaktperson
Solveig Skaugvoll Foss, Politisk rådgiver, Framtiden i våre hender, 41221466
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
716