Dette var et arrangement i 2023.
Siden 2001 har Norge betalt omtrent 60 milliarder kroner for å være med i EØS-samarbeidet. EØS-midlene skal bidra til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa og går til de 15 fattigste ladene i EØS-området. Midlene kanaliseres gjennom en rekke forskjellige programområder og går til prosjekter som omhandler blant annet forskning og utdanning, energi, justis, miljø og kultur.
Ifølge en ny Fafo-rapport har ordningens mange tusen prosjekter gitt gode resultater i mottakerlandene. Men hva får Norge og norske aktører igjen for alle disse milliardene?
I dette arrangementet skal Fafo sammen med norske prosjektpartnere i EØS-midlene og utenriksdepartementet forsøke å svare på dette.
EØS-midlene 2004-2021. Hva har Norge oppnådd?
Fafo presenterer funn fra sin gjennomgang av effektene av EØS-midlene i de tre programperiodene som er gjennomført til nå, fra 2009 til nå.
Hva er gevinsten på norsk side?
Erfaringer fra hva norske aktører får igjen for å delta i prosjekter i samarbeid med land som Romania, Polen, Bulgaria og Tsjekkia
Hva nå?
Regjeringen forhandler nå om ny EØS-periode. Hva vil neste periode innebære for Norge og hvordan kan vi sikre at gevinsten for Norge og norske aktører blir like god eller bedre i tida som kommer?
Hvordan kan de ulike programmene i større grad bidra til utvikling av ny kunnskap og teknologi, adressere helse- og klimautfordringer m.m. i Norge?
Arrangementet modereres av Christina Kullmann Five, nisjeredaktør for EU/EØS i Altinget.