Noen av landets aller mest kunnskapsrike økonomer og jurister brukte nesten to år på å lage det best tenkelige skattesystemet for Norge, som resulterte i NOI 2022:20 Et helhetlig skattesystem.
Mange av forbedringsforslagene ble heftig diskutert i media: Skatteplikt for å bo i egen bolig, hardere beskatning av rikingene som flytter til Sveits og innføring av en arveavgift. Samtidig skapte andre forslag mindre debatt, slik som ulike insentiver og grep for at det skal lønne seg å arbeide fremfor å gå på trygd.
Men da finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte revidert statsbudsjett 11. mai, mente han forslaget fra ekspertene må «legges i skuffen» inntil videre.
Hvorfor vil ikke politikerne lage det perfekte skattesystem?
Er det slik at politikerne vet bedre enn ekspertene når det kommer til å skape det beste skattesystemet for Norge?
I dagen situasjon, med stadig svakere kronekurs, er det ikke nettopp et bedre og riktigere skattesystem vi trenger, eller gjør politikerne rett i å ikke starte en «opprivende skattedebatt» og heller satse på ro og stabilitet?
Skal dette forslaget bare bli liggende i skuffen slik som havbruksskatten, for så å bli dratt frem når vi trenger mer penger?
Medvirkende
Eivind Furuseth, Førsteamanuensis, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI
Jan Tore Sanner, Stortingsrepresentant Høyre
Karen Helene Ulltveit-Moe, Professor, Universitetet i Oslo