til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Barnehageforliket - 20 år etter

Arrangør
PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
Dag
Tirsdag 15/8 2023 14:00 - 15:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Oppvekst
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Stedsbeskrivelse:
Plenumssal
Antall plasser i lokalet
120
 


Om arrangementet

Barnehageforliket er regnet som en av tidenes mest vellykkede velferdsreformer i Norge. I år er det 20 år siden et bredt flertall på Stortinget ble enige om tidenes barnehagesatsing. På den tiden sto 30.000 barn på venteliste til barnehageplass.

Det var Øystein Djupedal fra SV som i 2003 tok initiativet til det som skulle bli barnehageforliket. Han allierte seg med Siv Jensen i Fremskrittspartiet. Sammen fikk de med seg Stortinget på en reform som besto av tre komponenter:

  • Legge til rette for rask utbygging ved å invitere både kommunale og private aktører inn.
  • Redusere foreldrebetaling gjennom innføring av makspris.
  • Sikre likebehandling av private og offentlige tilbydere. 

Hva handlet barnehageforliket egentlig om? Hvordan var spillet i kullissene? Hva har forliket betydd for utviklingen av barnehagesektoren og samfunnet de to siste tiårene? Og hva kan vi lære av barnehageforliket, nå når fremtidens barnehagesektor skal bygges? 

"Barnehageforlikets far", tidligere SV-politiker Øystein Djupedal, kommer for å fortelle den unike historien om barnehageforliket. 

Fra Menon Economics kommer Simen Pedersen og Erika Karttinen for å orientere om deres ferske rapport om barnehageforliket og verdien av private barnehager. 

Kontaktperson
Marius Iversen, Direktør kommunikasjon og samfunnskontakt, PBL (Private Barnehagers Landsforbund), 97674720, marius@pbl.no
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
466