Dette var et arrangement i 2023.
Kommunene har ansvar for å yte nødvendige tjenester når innbyggere har psykisk helse- og/eller rusproblemer. Psykiske lidelser kan henge sammen med både fysiske plager, somatiske sykdom, vanskelig livssituasjon eller sosiale utfordringer og krever derfor en tverrfaglig tilnærming og politisk vilje til å skape gode, lokaltilpassede tjenester. En fersk kartlegging i et distriktsområde viser at det er store forskjeller selv blant lignende nabokommuner i hvordan tjenestene organiseres, hvilke tilbud som gis og hvilke lovkrav som følges.
Fra 2020 er det lovfestet at alle kommuner skal ha tilknyttet psykolog i kommunehelsetjenesten. Generalistkommuneutvalget har beskrevet hvordan kommunene har valgt et mangfold av tilnærminger til hva psykologen skal gjøre – jobbe på systemnivå, klinisk, kombinert, alene, interkommunalt, samarbeid med helseforetak. Noen har psykologen som en del av primærhelseteam i et legekontor, andre har en løsere samarbeidsform med fastleger og andre kommunale tjenester.
Helsepersonellkommisjonen viser at mange distriktskommuner strever med å rekruttere psykolog, mens andre har funnet gode løsninger. Hva skal til for å lykkes med å rekruttere og beholde dem og hvorfor er det viktig for befolkningen?
I dette møtet vil vi løfte fram noen utfordringer og eksempler i korte innlegg og avslutte med plenumssamtale.
Arrangører: Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), Psykologforeningen og Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA)
Debattleder: Kjetil Orrem, psykologspesialist og faglig rådgiver, NAPHA
Medvirkende: