til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Alt du (ikke) vil vite om hvordan atomvåpen påvirker klima og miljø

Arrangør
Nei til Atomvåpen, Norsk Folkehjelp, ICAN Norge, Leger mot atomvåpen
Dag
Torsdag 17/8 2023 12:00 - 13:15
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Klima/miljø , Sikkerhet/forsvar
Språk
Norsk
Sted
Barrique øl og vinstue
 


Om arrangementet

Velkommen til innlegg og samtale!

  •  Kim Scherrer, postdoktor i biovitenskap ved Universitetet i Bergen
  •  Beatrice Fihn, tidligere direktør i Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN) og nå leder av Lex International
  •  Grethe Østern, redaktør for Nuclear Weapons Ban Monitor og spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp
  •  Nina Pedersen, daglig leder i Nei til Atomvåpen, moderator

Hvordan påvirkes klimaet av en atomkrig – og hva blir konsekvensene for global matproduksjon? Forskning viser at selv en “begrenset” atomkrig mellom India og Pakistan vil ha katastrofale konsekvenser for matproduksjon, også i Norge. Hvis India og Pakistan bruker bare en tredjedel av atomvåpnene sine, kan 3,6 millioner nordmenn miste livet. Ikke av stråling og den direkte effekten av eksplosjonene, men av sult. Hør forsker Kim Scherrer fra Universitetet i Bergen snakke om akkurat dette.

Det humanitære initiativet flyttet debatten om atomvåpen bort fra dogmatisk sikkerhet til de reelle humanitære konsekvensene. Det skapte grobunn for FNs atomvåpenforbud som ble vedtatt i 2017. Senere samme år mottok Beatrice Fihn Nobels fredspris på vegne av ICAN. Hør Beatrice fortelle om viktigheten av å stille spørsmål ved etablerte forestillinger om sikkerhet og kjernefysisk avskrekking – og behovet for å flytte fokuset, og pengene, til det grønne skiftet.

Nina Pedersen er daglig leder i Nei til Atomvåpen og vil være samtalens moderator. Nina har jobbet i Nei til Atomvåpen siden 2019 og har studert sikkerhetsstudier ved Universitetet i Bristol, England.

Grethe Østern, spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp, innleder arrangementet med siste oppdateringer fra Nuclear Weapons Ban Monitor 2022.

Kontaktperson
Ove Sparre-Enger, Nei til Atomvåpen, 48037553
Universell utforming
Nei
Servering
Nei
Sidevisninger
548