til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Nevrokirurgi – fra fantasi til virkelighet

Arrangør
Oslo universitetssykehus, Nevroklinikken, Nevrokirurgisk avdeling
Dag
Torsdag 17/8 2023 16:30 - 17:15
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Hjerneteltet
Antall plasser i lokalet
75
 


Om arrangementet

I hjernekirurgien tar vi i bruk nye løsninger i raskt tempo og teknologisk utvikling gir nye behandlingsmetoder. Metoder inkluderer prosedyrer inne i hjernen og utenfor hjernen med ultralyd, laser, strøm og klassiske kirurgiske instrumenter.     

Pasienter med bevegelsesforstyrrelser (skjelving og ufrivillige bevegelser) som skyldes Parkinson, har allerede i mange år hatt glede av teknologi i form av stimulator under huden koblet til elektroder som ligger dypt i hjernestrukturer. Elektrodene gjør at bevegelsesforstyrrelsene reduseres eller forsvinner. Pasienter med epilepsi kan ha nytte av stimulering av en dyptliggende nerve på halsen og ulike former for hjernekirurgiske inngrep, for å redusere epileptiske anfall. Men – robotassistert hjernekirurgi som allerede er i bruk andre steder en normal ting, er ennå ikke en realitet i vårt foretak, Oslo universitetssykehus (OUS) har ikke sett seg i stand til å anskaffe den nødvendige roboten. 

Utviklingen stopper ikke der! Ny behandlingsform er allerede en realitet for pasienter med skjelving; fokusert ultralyd som gjøres i en MR maskin. I denne behandlingen ligger pasienten med hodet i en vannavkjølt hjelm med mange ultralydshoder – dette gir millimeterpresisjon uten at stort kirurgisk inngrep er nødvendig. Behandlingen er skånsom og aktuell for flere pasientgrupper enn de som i dag får operert inn stimulatorer. Tilbudet er tilgjengelig i Danmark og Sverige allerede. Spørsmålet er om OUS vil bli i stand til denne type investeringer, med den finansieringsform og det fokus på innstramming som gjelder i helseforetakene? Kan et foretak med mange landsfunksjoner overhodet holde tritt med den teknologiske utviklingen – ligger det til rette for det?   

Medvirkende
  • Arild Egge, Overlege nevrokirurgi, Oslo universitetssykehus
  • Jan Kærup Bjørneboe, Forfatter/leder av brukerutvalget i Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus
  • Ane Eidahl Konglund, Overlege nevrokirurgi, Oslo universitetssykehus
  • Pål Gunnar Larsson, Overlege nevrofysiologi, Oslo universitetssykehus
Kontaktperson
Cathrine Tverdal, Oslo universitetssykehus, 99224386
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
358