til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Agders uthavner: Vil vern hemme utvikling og bruk?

Arrangør
Norges museumsforbund, Agder fylkeskommune, Museene på Sørlandet
Dag
Tirsdag 15/8 2023 09:00 - 10:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Kultur , By- og stedsutvikling
Språk
Norsk
Sted
Gamle Oksøy
Antall plasser i lokalet
70
 


Om arrangementet

Uthavnene var seilskutetidens servicestasjoner for handelsskip i trafikk mellom Nordsjøen og Østersjøen. I uthavnene kunne de søke tilflukt når vind og strømforhold gjorde seilasen videre vanskelig, og det var handelsskipenes behov for natt- og nødhavner, forsyninger og reparasjoner som gav grunnlag for bosetning i uthavnene. Her fantes også både gjestgiveri og skjenkestuer, hvor skipsmannskapene kunne få noen timers hvile og forpleining. Fra uthavnene gjorde losene en viktig jobb med å lose skuter i havsnød inn til en trygg havn. Da dampskipene tidlig på 1900-tallet utkonkurrerte seilskipene, forsvant også grunnlaget for bosetting i de små havnene ytterst i skjærgården.

I dag ligger uthavnene som perler på en snor langs kysten av Agder. Sammen formidler de en viktig del av Sørlandets rolle i internasjonal sjøfart og internasjonal handel i perioden forut for den industrielle revolusjon. Uthavnene utgjør et særegent kulturmiljø av nasjonal og internasjonal betydning.

I dag har kun et fåtall uthavner fast bosetting. De fleste er mest kjent som rekreasjonsområder for både lokalbefolkning og tilreisende, og både folketall og aktivitet er svært sesongbetont.Mange spørsmål kommer opp og kan diskuteres i forbindelse med utvikling av uthavnene. Hva har uthavnene betydd for landsdelen i et historisk perspektiv? Hvordan kan uthavnenes kulturminner og kulturmiljø være en ressurs i den fremtidige utviklingen av regionen vår? Hvordan kan uthavnene være en kilde til kunnskap og opplevelser? Hvordan kan man utvikle uthavnene sammen med lokalbefolkningen og næringsdrivende? Hvordan kan man tilrettelegge for at uthavnene er tilgjengelige for allmenheten, uten at det medfører for stor slitasje på kulturmiljøet, landskapet og lokalbefolkningen? Hva er god besøksforvaltning i uthavnene? Hvor mye tåler uthavnene? Hvordan vil en mulig UNESCO-status påvirke samfunnsplanleggingen og utviklingen av lokalsamfunnene?

Dag Hunstad innleder om "Uthavnene – kystkulturelt arvesølv" før en panelsamtale om dagens og fremtidens uthavner.

Medvirkende
  • Dag Hunstad, Instituttleder, Høgskolen i Innlandet
  • Ellen Aslaksen, Museumsdirektør, Aust-Agder museum og arkiv
  • Arne Thomassen, Fylkesordfører, Agder fylkeskommune
  • Marianne Landås, Ordfører, Tvedestrand kommune
  • Ole Stian Langfeldt Øslebye, Lokalsamfunnsrepresentant, Ny Hellesund
  • Øyvind Berdal, Ordstyrer, Agder fylkeskommune
Kontaktperson
Liv Ramskjær, generalsekretær, Norges museumsforbund, 92427878, LR@museumsforbundet.no
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
1491