til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Bærekraftig matproduksjon – blir blåskjell den nye fredagstacoen?

Arrangør
Universitetet i Bergen
Dag
Torsdag 17/8 2023 14:30 - 15:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Mat , Forskning
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Stedsbeskrivelse:
6. etg
Antall plasser i lokalet
120
 


Om arrangementet

For at Norge skal nå bærekraftsmålene, spiller norsk matproduksjon en sentral rolle.

Havpanelet sier vi skal høste seks ganger så mye mat fra havet i 2050, og Norge skal så mye som fem-doble mathøstingen. 

Regjeringen har nylig bestemt at alt for til norsk oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder (i langtidsplan for forskning og høyere utdanning).  

I sum betyr dette at norsk råvareproduksjon må trappes betydelig opp for å kunne etterleve bærekraftsmålene innen 2050.  

I dag er 90% av råvarer til foret som mates til norsk laks importert. Fòr står i dag for mer enn ¾ av klimaavtrykket når en norsk laks havner på middagstallerken i Europa. Norge eksporterer det meste av fisken og nordmenn spiser også lite av havets andre proteinkilder –som tang, blåskjell og skalldyr.  

Bellonas råvarerapport sier det ligger et stort potensial i å tilrettelegge norsk havbruk for mest mulig bærekraftig produksjon. Å bygge opp en råvareindustri i Norge kan gi miljøeffekter, arbeidsplasser og innovasjon. 

Hvorfor utnytter vi ikke havets ressurser bedre når vi ser det store potensiale som både mat for mennesker, dyr og fisk? Tar vi nok hensyn til havet når vi utformer nasjonal bærekraftig matpolitikk? Er havet en kilde til matsikkerhet i Norge? Hvilke forsknings- og opplysningsbehov trengs? 

Moderatorer: Siri Kleiven Strøm, kommunikasjonsrådgiver ved UiB og Øyvind Fiksen, marin dekan og professor ved UiB

Medvirkende
  • Dag Lorents Aksnes, Professor, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Bergen
  • Christina Abildgaard, avdelingsdirektør hav og polar, Forskningsrådet
  • Mari Vold Bjordal, havforsker, DNV
  • Erik-Jan Lock, forskningssjef for ernæring og fórteknologi, Nofima
Kontaktperson
Odd Vegard Kandal-Wright, Universitetet i Bergen, +47 995 00 960
Universell utforming
Hørselshjelpemidler
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
1459