Dette var et arrangement i 2023.
Dette arrangementet er tiltenkt elever i ungdomsskolen.
Ytringsfriheten står sterkt i Norge i dag. Alle har rett til å motta og gi informasjon, og til å ytre sin mening om den ikke er hatefull eller diskriminerende. For rundt 80 år siden, da Norge var et okkupert land styrt som et diktatur, var vilkårene for ytringsfriheten helt annerledes.
I denne workshopen skal vi utforske hvordan det stod til med ytringsfriheten under andre verdenskrig. Hvilke konsekvenser kunne det få for enkeltmennesker å ytre seg i en tid da ytringsfriheten i Norge ble opphevet og streng sensur preget hverdagen? Hvilken risiko innebar det å gå med rød nisselue, høre på radio, skrive dikt eller dele ut aviser?
Vi bruker det digitale registeret fanger.no for å utforske vilkårene for ytringsfrihet under andre verdenskrig. Hva skulle til for å bli arrestert? Hvilke ytringer ble sett på som en trussel og medførte fengselsstraff? Fanger.no er utarbeidet av Falstadsenteret og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, og har til nå et register over omtrent 45000 norske kvinner og menn som satt i fangenskap under andre verdenskrig.
I dag er ytringsfriheten beskyttet av både norsk lov og artikkel 19 i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter. I workshopen vil vi sammenligne ytringsfrihetens vilkår under andre verdenskrig og dens vilkår i Norge i dag.
På grunn av plassbegrensning og logistikk må du melde deg på dette arrangementet. Send en e-post til koordinator for Arendalsuka Ung, Maria Moksness, på maria.moksness@arendalsuka.no med beskjed om hvor mange dere kommer.