Dette var et arrangement i 2023.
Klimaforandringene stiller norske kommuner og beslutningstakere overfor store og til dels ukjente utfordringer. Det er ikke lenger kun omstilling til lavutslippssamfunnet og reduksjon i klimagassutslipp som gjelder, vi må også tilpasse samfunnet til virkningene av de pågående og fremtidige klimaendringene som vil komme - uansett hvor raskt vi greier å omstille oss til et lavutslippssamfunn.
Klarer Stortingsmeldinga om klimatilpassing å adressere disse utfordringene og meisle ut løsninger som beskytter samfunnet mot de uunngåelige negative virkningene av klimaendringer og samtidig tar vare på andre bærekrafthensyn?
Og hvilken plass får hensynet til klimatilpasning i årets valgkamp? Kommunene har vært en pådriver i arbeidet med klimatilpasning helt siden tidlig 2000-tallet. Samtidig har klimatilpasning vært lavt på den nasjonale politiske dagsorden, der klimatilpasning blir oftest redusert til et spørsmål om økte bevilginger til fysiske beskyttelsestiltak.
Program:
Vi starter med fire små runder med kunnskapspåfyll
Leder av Norsk klimamonitor, Torbjørn Selseng fra Vestlandsforsking presentere resultatet fra deres rangering av kommunene og arbeidet med klimatilpasning.
Berit Time fra SINTEF gir oss innblikk i arbeider fra Klima 2050 aktuelle for det kommunale tilpasningsarbeidet
Katrine Skagen fra CICERO ser på barrierer og muligheter til samspill mellom stat og kommune i arbeidet med klimatilpasning.
Jarl-Vidar Erichsen fra KS gir erfaringene fra det siste kommunenettverket om klimatilpasning og spørsmålet ‘hva nå’
Deretter samler vi statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap) i Klima- og miljødepartementet, Helge Eide fra KS, Vilde Haarsaker fra Bonde og Småbrukarlaget og Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet inn til en samtale rundt Klimatilpasning 2.0.