Dette var et arrangement i 2023.
Kun en brøkdel av milliardene til strømstøtte brukes til energieffektiviseringstiltak, og insentiver som faktisk endrer adferd, er nærmest ikke-eksisterende.
Bygg har stort potensial for å levere mer energi inn i energisystemet – både som lokal energiprodusent og gjennom energieffektivisering.
Og, det største potensialet ligger i å gjøre noe med eksisterende bygg. Bare noen få prosent av den totale bygningsmassen bygges nytt hvert år, de aller fleste boligene og næringsbygg som er her i dag, skal vi også bruke de neste 10, 20 og kanskje 50-60 årene.
Marsjordren fra Energikommisjonen er klar: Mer av alt – raskere og kommisjonen peker med rette på behovet for et nasjonalt energieffektiviseringsløft i bygg.
Vi spør om ikke strømstøtten i stedet burde vært satt i arbeid. Ved å gi husholdninger, bedrifter og kommuner en gulrot til energioppgradering og energisparing i eksisterende bygg, kan vi oppnå både varige økonomiske og ikke minst klimamessige gevinster i form av lavere energibruk og frigjøring av konfliktfri kraft.
Byggenæringen har etterlyst et ambisiøst mål om å redusere energibruk i eksisterende bygningsmasse med 40 TWh innen 2040.
I EU bruker politikerne rehabilitering av bygg aktivt som et verktøy for å nå sine grønne mål. Energieffektivisering skal bidra til EUs utslippsmål på 55 prosent reduksjon i 2030 og Energieffektiviseringsdirektivet er et av nøkkelinitiativene.
Program:
Politisk debatt med sentrale politikere: Ordstyrer er Heikki Eidsvoll Holmås, administrerende direktør EBA.
Arrangementet er utarbeidet av:
BNL – Byggenæringens landsforening, Norsk Kommunalteknisk forening, NBBL, Direktoratet for byggkvalitet, Rørentreprenørene, SINTEF Community, Norconsult, Multiconsult, GK.