Dette var et arrangement i 2023.
Verdenssamfunnet står overfor stadig økende risiko for klimarelaterte skader. Klimaendringene skaper global og lokal matusikkerhet, setter vannressurser under enormt press og driver mennesker på flukt. Lokale klimakatastrofer får globale konsekvenser.
Samfunn som er mest sårbare og har minst ressurser rammes hardest, og det haster med tiltak. EU anerkjenner at klimatilpasning er en av vår tids største utfordringer, og har en plan for å levere konkrete løsninger innen 2030, blant annet gjennom ambisiøse forsknings -og innovasjonsprosjekter. I Norge vil regjeringen tredoble støtten til klimatilpasning i utviklingsland innen 2026, og styrke kunnskapsgrunnlaget i bistanden.
Under Arendalsuka stiller vi spørsmålene:Hvor går veien videre for norsk klimatilpasningsbistand? Er innsatsen rettet mot riktige områder? Hvordan kan forskningsmiljøer og andre kunnskapsleverandører bidra til kapasitetsbygging og forebygging mot klimakatastrofer i tråd med lokale planer og behov?
I seminaret vil vi få høre hva som gjøres for kapasitetsbygging lokalt, om hvordan norsk bistand skal bidra til klimatilpasning i utviklingsland, og hvordan internasjonale forskningsprosjekter kan bidra til å styrke sårbare samfunns evne til å forebygge mot og håndtere klimakatastrofer.
Innledninger:
Samtale (25 min): hvordan kan vi styrke kunnskapsgrunnlaget for kapasitetsbygging og langsiktig effekt av klimatilpasningsbistanden? Hvilken kunnskap trenger vi? Samtale mellom Åsmund Aukrust, Bård Vegar Solhjell, Aksel Jakobsen og Siri H. Blakstad.
Møteleder: Hanne Kvitsand