Dette var et arrangement i 2023.
100 millioner dekar matjord forsvinner hvert år. Samtidig trenger vi å øke matproduksjonen med 50% frem mot 2050. Det går ikke opp.
Stadig flere peker på at dagens konvensjonelle landbruksmetoder bidrar til at matjord forsvinner i raskt tempo. Plogen er etter sigende den store synderen. Fordi vi mister så mye som 1-2% matjord i året, vil vi med dagens landbruk ha brukt opp matjorda om 60-100 år. Vi spør derfor: Er regenerativt landbruk nøkkelen? Må vi ta frem gamle metoder, eller finnes det moderne teknikker som gjør regenerering av matjord enklere og mer effektiv – også i stor skala. Hvilke incentiver trenger bøndene for å endre praksis? Når skal regenerativt landbruk bli politikk i Norge? I dag har vi faktisk ingen politikk som gjør det trygt for bonden å legge om driften og ta bedre vare på matjorda. Har 100 år med inntektspolitikk vært en bjørnetjeneste for norsk landbruk?
Vi inviterer ledende politikere, Bondelaget og noen av de fremste matprodusentene til debatt om hvordan vi skal stoppe tapet av norsk matjord. Med oss har vi bl.a. Sveinung Rotevatn (V), Lars Haltbrekken (SV), Rasmus Hansson (MDG), Ola Hedstein i Rethink Food, Gudbrand Quale, bonde og driver av Horgen Gård, Kjell Rakknes, konserndirektør i Nortura og Hans Petter Olsen, CEO i Denofa.