Dette var et arrangement i 2023.
Redd Barna, i samarbeid med Nordisk ministerråd, inviterer til politisk samtale om hva som må gjøres for å sikre en fortsatt sterk velferdsstat og lykkes med å bekjempe familiefattigdom i Norden. Vi ønsker gjennom debatten å løfte løsninger og god praksis for å bekjempe familiefattigdom i Norden. Hva må gjøres for å nå bærekraftsmål nr 1 om å redusere familiefattigdom?
Gjennom FNs bærekrafts mål nr. 1, har myndigheten i alle de nordiske landene, forpliktet seg til å minst halvere andelen barn som lever i fattigdom, innen 2030. Men siden bærekraftsmålene ble signert i 2015, har fattigdom blant barn økt i hele Norden. Skal myndighetene nå målet innen 2030, begynner det å haste.
Norden har hatt lave fattigdomsrater sammenlignet med andre land i Europa. En sterk velferdsstat med omfordelingsmekanismer som velferdstjenester, offentlige overføringer, og familie og arbeidspolitikk, har bidratt med å holde ratene nede, men de siste tiårene har andelen barn i lavinntektsfamilier økt i alle landene.
Barn forteller at det å være fattig er flaut og skamfullt. De bekymrer seg mer enn andre barn og har mindre håp for framtiden. Forskning viser at en oppvekst i en fattig familie har store konsekvenser for barns mulighet til å lykkes på skolen, ha et sunt kosthold og god helse, et godt sted å bo og være med på fritidsaktiviteter. Og det gjør det vanskelig for foreldre å være gode omsorgspersoner for barna sine. Fattigdom har store konsekvenser for barn i hele Norden, og Redd Barna Sverige, Danmark, Island og Norge har derfor kommet med et felles notat som utfordrer myndighetene på hva som må gjøres for å sikre at alle barn får oppfylt sine rettigheter til en tilfredsstillende oppvekst.
Program:
Arrangementet vil ledes av Amund Røhr Heggelund, politisk rådgiver i Redd Barna