OsloMet - storbyuniversitetet, Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen, Østfoldmuseene, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Dag
Onsdag 16/8 2023 14:00 - 15:30
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Mat
, Kultur
Språk
Norsk
Sted
Aust-Agder museum og arkiv
Stedsbeskrivelse:
Foredragssalen KUBEN, Parkveien 16a
Antall plasser i lokalet
110
Om arrangementet
Å samle spiselige vekster fra naturen, å dyrke i pallekasser og å etablere grønnsaks- og frukthager er superpopulært! Spørsmål om selvforsyning og bærekraft engasjerer; mange ønsker å bli kjent med matens opprinnelse, vi gleder oss over å få jord på hendene – og til å plukke bær og sopp i skogen om høsten.
Grønn kulturarv er tema i dette arrangementet. Det handler om busker, blomster og urter, grønnsaker, trær og bær. Vi fokuserer på matauk, hvordan sanking av spiselige vekster er en del av vår kulinariske historie og grunnlag for næring og bosetning. Kjøkkenhagen, nyttehagen, skolehagen, parsellen, drivhuset, skogen, åker og eng hører alle med til mataukens steder.
Velkommen til å plukke erfaringer fra museenes arbeid med grønn kulturarv. Hør om dikterhjemmets hager, om klosterhagens urter og krydder, om den spiselige skogen og bærplukking.
PROGRAM:
Velkommen; Inger Johanne Lyngø, ordstyrer og forsker ved SIFO
Til nytte og nytelse: Hagene på Undsets Bjerkebæk og Bjørnsons Aulestad; Kristin Brandtsegg Johansen, konservator dikterhjemmene Stiftelsen Lillehammer museum
Mariaurter, pizzakrydder og oldemors syltetøy, Berit Swensen, gartner og Marianne Løken, forskningsdirektør, Østfoldmuseene
Den spiselige skoven – et stykke dansk mathistorie, Bettina Buhl, museumsinspektør Det Grønne Museum og Madens Hus, Auning, Danmar
Om Aust-Agders bærtradisjoner og museumsarbeid, Tonje Ramse Trædal, leder av Regionalt Pilegrimssenter Selje