Dette var et arrangement i 2023.
I likestillingslandet Norge er høyere utdanning sterkt kjønnsdelt. Dette har langsiktige konsekvenser for arbeidslivet og samfunnet. Siden 1970-tallet har kvinneandelen på mannsdominerte utdanninger økt kraftig, og kvinnene har til en viss grad tatt over noen statusfag som før var mannsdominerte – som medisin, juss, psykologi og økonomi. Også på en del av ingeniørutdanningene har kvinneandelen økt betydelig.
Menn har derimot ikke gått inn i de kvinnedominerte utdanningene på samme måte. I dag er kvinnene særlig overrepresentert på helse- og omsorgsfag og lærerutdanning, men de dominerer også på fag som sosiologi, sosialantropologi og pedagogikk.
Program:
“Kjønnsdelte utdanningsvalg og mannsunderskuddet i høyere utdanning”. Innledning ved forskerne Runa Brandal Myklebust og Sara Seehuus, Institutt for samfunnsforskning. Vi får en kort introduksjon til den historiske utviklingen i kjønnssammensetning i høyere utdanning, og hvordan underrepresentasjonen av menn henger samme med kjønnsdelte utdanningsvalg. Deretter går forskerne gjennom forklaringer på hvorfor menn velger bort kvinnedominerte utdanninger.
Tine Arntzen Hestbek, dekan ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU, forteller om NTNUs erfaringer med rekruttering av mannlige studenter til kvinnedominerte fag.
Panelsamtale
Ordstyrer: Monica Rolfsen, dekan ved Fakultet for økonomi, NTNU
Servering: Kaffe, te og vann