Dette var et arrangement i 2023.
Restråstoff fra matproduksjon regnes som det som er tilbake etter at hovedproduktene fra dyr eller planter er tatt ut. Dette råstoffet er full av gode næringsstoffer som det er verdt å ta godt vare på, men det krever både råvare-, teknologi-, forbruker- og sensorikkkunnskap for å lykkes med å utnytte alt råstoffet best mulig.
I matforskningsinstituttet Nofima forsker og jobber vi tett med matnæringene, for at alt råstoff skal komme til nytte og for å øke verdien og bruksområdene til restråstoffet. Vi er involvert i forskningen hele prosessveien fra produksjonsanlegget til vårt profesjonelle sensoriske panel kan bedømme lukt, smak og andre sensoriske egenskaper som må være akseptable for at restråstoff kan utnyttes som den ressursen det er.
Vi vil belyse hvilke muligheter, men også barrierer, som er knyttet til økt råstoffutnyttelse. Vi starter med to innlegg der vi presenterer de seneste forskningsresultatene, og fortsetter med en paneldebatt om hva som skal til for lykkes. I paneldebatten deltar politikere, næringsliv og forskere.
I tilknytning til arrangementet vil vi servere smaksprøver med norske råvarer der restråstoff er avgjørende ingredienser for den endelige opplevelsen.