Dette var et arrangement i 2023.
Bekymringen for Skagerrak er stor. Over mange år har det blitt mindre liv: fisk og sjøfugl - og til og med de små dyreplanktonene er nå i fritt fall. Overvåking viser at Skagerraks kystøkosystem er i endring: tareskogene og ålegressengene svekkes og hummer og blåskjell sliter. Elvene tar med seg stadig mer næringsstoffer og partikler. Dette gir oppblomstring av ekle trådalger, og vannet slammes til og blir mørkere. I tillegg gir klimaendringene varmere og surere hav – som gjør det hele enda verre.
Vi har lang tradisjon for å leve av havet, og havet blir enda viktigere enn noen gang når det grønne skifte skal gjennomføres. Næringen trenger rent og rikt hav for å drive godt og forsyne Norge, men det rike matfatet vårt blir stadig fattigere. Hvem har ansvaret, og hva skal vi gjøre? Hvordan skal vi få snudd den negative utviklingen og sikre en ren og rik kyst – slik vi egentlig vil ha det?
Norge signerte på Naturavtalen i Montreal desember 2022. Målet med avtalen er at vi skal bevare 30% - og restaurere 30 % - av havarealene våre innen 2030. Fordi hele verdens fremste forskere sier at dette er nødvendig for å bremse og snu naturkrisen. Norge har en stor jobb foran oss!
SOS Skagerrak (Sammen om Skagerrak) er en regional satsing i Agder hvor forvaltning, forskning og næring skal jobbe sammen slik at Sørlandet når 30 før 30. Statsforvalteren i Agder skal samordne krafttaket. Vil du høre mer om dette – og vil du være med på krafttaket for et rent og rikt Skagerrak innen 2030? Møt opp og hør hva våre fremste folkevalgte, regionen og havforskningen vil gjøre for å redde vårt Skagerrak!
Panelsamtale
Innledning gjøres ved klima- og miljøminister Espen Barth-Eide, og forsker ved Havforskningsinstituttet Even Moland.
Konferansier Sofie Høgestøl leder panelsamtalen om det amibisiøse initiativet.
Deltakere i panelsamtalen er:
Av sikkerhetsmessige hensyn må gjester registreres med navn ved inngangen i Statsforvaltreens hus på Fløyheia. Vær derfor gjerne litt tidlig ute og nyt utsikten før arrangementet starter. Innregistreringen åpner kl. 12.30. Enkel servering.
Arrangementet kan også følges digitalt.