Dette var et arrangement i 2023.
Hvordan skal klimavennlig matproduksjon skje, klarer vi å kombinere klima, miljø og lønnsomhet? Må vi virkelig velge mellom mat eller klima- og miljøhensyn Vi står overfor et krevende dilemma når virkemidlene for en mer bærekraftig matproduksjon kan gi som resultat at vi produserer mindre og dyrere mat.
Dette er dilemmaet både i Norge og i verden.
Skal vi holde kursen mot en bærekraftig mat- og drikkenæring må vi både redusere klimautslipp og miljøpåvirkning i alle ledd i verdikjeden for mat og drikke, samtidig som lønnsomheten opprettholdes.
Uten lønnsomhet vil ingen investere i klima- og miljøvennlig drift og teknologi. Uten nye driftsformer og ny teknologi får vi ingen økt bærekraft. Hele verdikjeden må sees i sammenheng, og det store spørsmålet er hvordan vi sikrer at pålagte krav og tiltak er effektive for å redusere klima og negativ miljøpåvirkning, samtidig som vi opprettholder produksjonsvolumer konkurransekraften for aktørene i hele verdikjeden for mat- og drikke?
Yara og NHO Mat og Drikke inviterer til debatt:
Debatten modereres av tidligere landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk innleder med problemstillingene verdikjeden for mat- og drikke må forholde seg til for å nå målet om klimanøytral produksjon, salg og distribusjon av mat- og drikke.
Vi spør:
I debatten stiller: