til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no

Dette var et arrangement i 2023.


Hva gjør Norge når EU overhaler energi- og klimapolitikken?

Arrangør
Industri Energi
Dag
Torsdag 17/8 2023 12:00 - 12:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Næringsliv , Energi
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
Stedsbeskrivelse:
4. etasje
Antall plasser i lokalet
120
 


Om arrangementet

Klimaminister Espen Barth Eide, Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim og leder i LOs største eksportforbund Frode Alfheim tar debatten: Hva gjør Norge når EU overhaler energi- og klimapolitikken?

Energikrisen har forsterket endringene som allerede var i gang. EUs energi- og klimapolitikk er beskrevet som det mest omfattende politiske programmet i menneskehetens historie. 

Men EU er ikke alene om å ville ha en hånd på rattet. USAs enorme IRA-pakke tiltrekker seg store investeringer i energi-, industri- og klimatiltak. EU, Storbritannia, Japan og Canada kommer alle med sine egne mottiltak mot IRA. 

Krig, klimakrise og energiomstilling fører Norge tettere på EU. Vi er innenfor det indre energimarkedet og har felles gjennomføring av klimamålene. Men vi er utenfor EUs tollunion, felles handelspolitikk, felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, skatt og den økonomiske og monetære unionen. Norge er annerledeslandet, innenfor og utenfor.

Som ikke-medlem har vi ikke alltid en plass rundt bordet. Alle regjeringer de siste 50 årene har sagt de skal føre en aktiv europapolitikk. Men hva betyr egentlig det? Hvordan jobber Norge opp mot EU? Og hva kan vi gjøre annerledes?

Som det største eksportforbundet i LO tar Industri Energi debatten: Hvordan fører Norge en aktiv europapolitikk når Europa tar styringen i energi- og klimapolitikken?

Medvirkende
  • Espen Barth Eide, Klima- og miljøminister
  • Hilde Merete Aasheim, Konsernsjef, Hydro
  • Frode Alfheim, Forbundsleder, Industri Energi
Kontaktperson
Snorre Erichsen Skjevrak, Spesialrådgiver næringspolitikk, Industri Energi, 41252066
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
1189