Ludvigsen-utvalget foreslo allerede i 2015 sentrale kompetanser i fremtidens skole, der sosial og emosjonell kompetanse ble vektlagt (NOU, 2015:8). Men hvorfor er det så viktig med god sosial og emosjonell kompetanse blant elevene i norsk skole? Og hvilken plass bør sosial og emosjonell kompetanse ha i skolen i tiden fremover? Disse og andre nærliggende spørsmål skal drøftes i en paneldebatt om sosial og emosjonell kompetanse i skolen tirsdag 15. august under Arendalsuka.
I denne paneldebatten møtes representanter fra skole, politikk og forskning for å løfte frem og diskutere hvordan skolen kan være en forebyggende og støttende arena når det gjelder barn og unges utvikling. Innledningsvis i arrangementet gis det en kort presentasjon om behovet for sosial og emosjonell kompetanse sett i lys av ulike behov og muligheter for læring blant elever i dag. Deretter vil paneldeltakerne drøfte skolens rolle når det gjelder å stimulere elevenes robusthet og hvordan sosial og emosjonell læring kan forebygge stress blant elever, men også bidra til å fremme psykiske helse samt motivasjon for skolefaglig læring.
Deltagerne i debatten er Anne-Marthe Nygård Basso, rektor ved Gosen skole i Stavanger, statssekretær Sindre Lysø (Ap) fra Kunnskapsdepartementet, førsteamanuensis Lene Vestad, forsker i Resilient-prosjektet ved Læringsmiljøsenteret, UiS og Bente Granberg, spesialrådgiver innen læringsmiljø og mobbing i Bærum kommune. Debatten ledes av Kjersti B. Tharaldsen, prodekan for forskning og innovasjon ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger og prosjektleder for utviklingen av den sosiale og emosjonelle læringsintervensjonen ROBUST i forskningsprosjektet Resilient. Arrangementet avrundes av debattleder Kjersti Tharaldsen og direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist.